Εφ ) ημερίδα

Εφημερίδα μαθητών του 3ου Ενιαίου Λυκείου Σπάρτης

Προσδοκούμε στο …Ε της ημέρας, του λόγου, της πληροφορίας,

της επιλογής, της κρίσης, της παιδείας …

 

Η Λακωνία με τη γραφή του Παυσανία

Οι καθηγητές μας προσπαθώντας να εμβαθύνουν τις γνώσεις μας σχετικά με τον πολιτισμό των αρχαίων Λακώνων προγόνων μας, καθώς  επίσης ενισχύοντας το εθνικό μας συναίσθημα, προβάλλοντας τον λακωνικό λιτό τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, μας οδήγησαν σε βιβλιοθήκες, δηλαδή σε χώρους όπου συσσωρεύεται η ανθρώπινη γνώση και η σοφία μεγάλων Ελλήνων και ξένων μελετητών που τους άγγιξε ο λακωνικός τρόπος ζωής και οι επαφές του με πόλεις και χώρες του δυτικού κόσμου.

Όμως  οι προσπάθειες των καθηγητών μας δεν σταμάτησαν εκεί μέσα από ένα πολύωρο οδοιπορικό σε γνωστά και άγνωστα ιστορικά μνημεία του τόπου μας μέσω, της προβολής εικόνων (slides), ακολουθώντας τα βήματα του Παυσανία(στην Πελλάνα, τις Καρυές, το Ταίναρο, τον Μαλέα), το δέος και η συγκίνηση διαφαινόταν καθαρά στα πρόσωπα όλων μας.

Στα ερείπια ενός τόσο μεγάλου πολιτισμού νιώσαμε, πως είμαστε οι συνεχιστές αυτού του έργου ζωής των προγόνων μας. Καθώς οι εικόνες προβάλλονταν διαδεχόμενες η μία την άλλη, το εθνικό μας συναίσθημα-φρόνημα ενισχυόταν όλο και περισσότερο. Ένιωθες την καρδιά σου να χτυπά πιο δυνατά και τους παλμούς σου να αυξάνονται ανά δευτερόλεπτο.

Από τις όχθες του φημισμένου Ευρώτα όπου σύμφωνα με την παράδοση χόρευαν νεράιδες τη νύχτα στα γάργαρα νερά του, και την ημέρα αγόρια γυμνάζονταν στις όχθες του πιστά στους άγραφους νόμους της Σπάρτης και ιδιαίτερα στο «Τάν ή επί τάς», μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρον, ο τελευταίος σταθμός της Ελλάδας. Τα μνημεία πολλά η ιστορία μεγάλη.

Σίγουρα όλοι απομνημόνευαν κάποιο μνημείο που τους έκανε εντύπωση ή κάποιο που δεν έχουν επισκεφτεί ακόμα και θα ήθελαν να επισκεφθούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλοι αποκόμισαν σταγόνες γνώσεις άλλοι μικρότερες και άλλοι μεγαλύτερες. Καλό θα ήταν οι προσπάθειες όλων μας για την κατάκτηση της βαθιάς γνώσης  της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού να συνεχιστούν αφού το μέλλον του κόσμου στηρίζεται στο ένδοξο παρελθόν, στην ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδώσεις κάθε λαού. Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας το εξής: «Σβήνοντας ένα κομμάτι του παρελθόντος σβήνουμε και το αντίστοιχο του στο μέλλον.

 

Από την ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος

Στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος σχετικό με τις σχέσεις της αρχαίας Σπάρτης με την αποικία της στον Τάραντα της Σικελίας.

 

Copyright © 2003-2004. All rights reserved