Εφ ) ημερίδα

Εφημερίδα μαθητών του 3ου Ενιαίου Λυκείου Σπάρτης

Προσδοκούμε στο …Ε της ημέρας, του λόγου, της πληροφορίας,

της επιλογής, της κρίσης, της παιδείας …

 

Γυναίκες Μαθηματικοί  

( με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου)

 

Τα μαθηματικά λένε κάποιοι είναι ανδρική επιστήμη.!!

Σε μια κοινωνία που ακόμη και σήμερα όλοι υπόσχονται ισότητα και απελευθέρωση από τις προκαταλήψεις θεωρείται ότι ο ρόλος και  η θέση της γυναίκας δεν είναι στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα αλλά…….στη κουζίνα της.   Κούνια  που τους  κούναγε!!!..

Από την Υπατία ως τη Μαρία Ανέζι , τη Σόφι Ζερμέν, την Αυγούστα Άντα Κινγκ   υπάρχει μια σειρά γυναικών που διέπρεψαν και διακρίθηκαν στον 100% ανδροκρατούμενο κλάδο των μαθηματικών. Το πάθος των γυναικών μαθηματικών επικράτησε πάνω στις αναστολές και τα ταμπού της εποχής τους.

Θα αναφερθώ στη ζωή και τη δράση της διάσημης Ελληνίδας μαθηματικού Υπατίας:  

Η Υπατία  έζησε στην Αλεξάνδρεια τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Πρώτος της δάσκαλος ήταν ο πατέρας της Θέων, με τον οποίο συνεργάστηκε στην επιμέλεια και το σχολιασμό : 
α)  των Στοιχείων  του Ευκλείδη, 
  β) της Μεγίστης του Πτολεμαίου και 
γ) της Βίβλου της Ελληνικής Αστρονομίας. 
 
Το 400 μ.χ. ίδρυσε την νεοπλατωνική  σχολή της Αλεξάνδρειας.  Επινόησε διάφορα  επιστημονικά  όργανα  όπως τον επίπεδο αστρολάβο. Η Υπατία δεν ήταν χριστιανή, είχε όμως άριστες σχέσεις με αρκετούς χριστιανούς λόγιους. Αυτό δεν εμπόδισε το 415 μ. χ. να ξεσηκωθεί το «χριστεπώνυμο πλήρωμα» της Αλεξάνδρειας, να τη συλλάβει και αφού τη διαπομπεύσει  να τη δολοφονήσει με αγριότητα.

 

Δάνα  Μαρία , Διευθύντρια του Λυκείου, Μαθηματικός

 

Copyright © 2003-2004. All rights reserved